HTML

Kumbha Mela

A 2010-es Kumbha Mela alkalmából indult élmény- és információ megosztó blog.

Friss topikok

Linkblog

Risikes - az indiai zarándokhely

2010.03.01. 15:08 MOJU

 

Délelőtti fények a hegyek közt - egy asramból

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darsan - a szobor magát az istenséget jeleníti meg, a hívek pedig a darsanját szeretnék

 

 

 

 

 

 

 

 

Siva szobor - az út közepén

Ami csodálatos Indiában: a szentség a mindennapok része. Szobrok, szentélyek, asramok vannak mindenütt. Rengeteg autóban, boltban, étteremben oltárt helyeznek el.

 

 

 

 

A Gangesz kanyarulata és a parti asramok, épületek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Életkép: barátságos majmokkal bármikor összefuthatunk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siva és más istenek szobrai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És egy hatalmas Siva szobor a Gangesz parton
 

 

1 komment

Tábori életképek - Kumbha Melá 2010, Haridvár, India

2010.02.25. 13:25 MOJU

 

  A lakóhelységek nádszerű fallal és tetővel. Itt-ott még fa is átnő az épületen :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A "melegvizes zarándoklat". Egyszerű és nagyszerű.

 

 

Bele is kell tenni. Aztán ki lehet venni...

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az alvóhely
Bár néha beázott, de ebben az időszakban nem jellemző a nagy esőzés. A monszun ideje és ereje inkább nyáron hozza a nagy esőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 És az abszolút környezetbarát levéltálca.

Mellesleg mosogatni sem kell, és mások felületes mosogatását sem kell elszenvedni...
Hogy nálunk miért nincs ilyen?!
 

 

 

 

Még a csapból is a Gangesz folyt...

Szerencsére forralt víz formájában, ami ihatóvá tette a táborlakóknak.

 

 

 

 

 

 

 

A pudzsa helye a tábor bejáratához közel.

Egy lelkes kis pandit minden reggel hosszan és kitartóan zengette a védikus hagyományoknak megfelelően a mantrákat és imákat. Sokan örömmel csatlakoztak a szertartáshoz, miközben kaptak egy homlokpöttyöt, sőt a Sivalingamot meg is öntözhették.

 

 

A Gangesz part

A tábor mellet 50 méterre folyik a Gangesz egyik ága.
Szvámídzsí kérésére kiépült kövekből egy partra levezető lépcsősor is. 

 

 

 

 

 

 

Épül a szertartáshoz a hely

A jagjákat tartják majd itt, és várhatóan a szannjász diksát.

 

 

 

 

 

 

 

Szatguru darvar

Gurudev fogadóhelye.
Most a februári csoport elutazása előtti bőröndökkel az előtérben.

 

 

 

 

 

 

 

 


A praktikus India

Miért ne lehetne a dzsadani asram a teherautó elején hirdetve?!

 

 

 

 

 

 

 Peace & beauty

4 komment

Kumbha Melá 2010 - Haridvár

2010.02.24. 15:49 MOJU

 Kumbha Melá

A Kumbha Melá hatalmas tömegeket megmozgató zarándoklat. 12 évente négyszer ünneplik, négy helyszín között váltakozva: Prajág (Allahabad), mely a Gangesz, a Jamuna és a mitikus Saraswati folyó találkozásánál helyezkedik el, Haridvár a Gangesz folyó partján, Uddzsain a Ksipra folyó partján és Nasik a Godavari folyó partján.

 

Az Ardha Kumbha Melát hatévente ünneplik Haridvárban és Prajágban, míg a Purna (teljes) Kumbhának mindig Prajág ad otthont minden 12 évben.

45 napon át, több mint 70 millió zarándok vett részt a 2007 januárjában kezdődött prajági Ardha Kumbha Melán. Január 15-én, a Makar Szankranti fesztivál legkiemelkedőbb napján, több mint 5 millió résztvevővel számoltak. A Maha Kumbha Melának (’Nagy’ Kumbha Melá), melyet 12 ’Purna Kumbha Melát’ követve, 144 évenként tartanak,  szintén Allahabad szolgál helyszínül.

  

Haridvárról bővebben

Haridvár a Hindu mitológia alapján a hét legszentebb hely egyike. Úgy tartják, hogy az Istenek lábuk nyomát hagyták Haridvár földjén. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, Haridvár kapuként szolgál a mások három Uttrakhand zarándokhelyhez, melyek névszerint Risikes, Badrináth és Kedarnáth. Másnéven Májapuri, Gangavar és Moksadvár. Az ősi iratokban és eposzokban Haridvár mindig is fő zarándokhelyként szolgált a hinduk számára.

Mivel a szent város a Himalája Sivalik hegyláncának lábánál helyezkedik el, a legenda úgy tartja, hogy amikor az Úr Siva elküldte a Gangeszt, hogy csillapítsa az emberek szomjúságát, Ő (Gangesz) kiszabadította magát az Úr Siva felkötött hajfürtjei közül, és alászállt Haridvár földjére.  Innen a Gangesz keleti és déli irányt vesz Allahabadon, Varanaszin, Patnán és Kalkuttán keresztül a Ganga Szagar felé, ahol a tengerbe torkollik.

Haridvárnál a Gangesz több ágra oszlik és több szigetet alkotva folyja keresztül a várost. A Gangesz-parti sétány megnyugtató az indiai kavalkádban, a Gangesz tiszta vize és a túlpart látványa felemelő, még akkor is, ha valaki sosem hallott a Kumbha Meláról. Több kolostor és ún. asram-utca is van a városban, nem hiába zarándokhely Haridvár. A helybéliek vendégszeretőbbek mint az indiai átlag, de azért az értékeinkre nem árt figyelni…

A fürdés helye egy speciálisan erre kiképzett, sebes sodrású résznél van. Ide vonulnak le az akharák képviselői és hívei. Itt volt a Sivarátrikor Gurudév Szvámídzsí is. Ő mint a Maha Nirváni Akhara Mahamandalesvárja, külön figyelmet kapott a sok külföldről érkezett követő okán is. Szvámídzsí 1998-ban kapta a mahamandalesvári címet, mely fontos felelősség nem csak Indiában, hanem számára a világon is. 

 
Kumbha Melá 2010

Haridvár a Kumbha és Ardha Kumbha ünnepek révén ismert, melyeket a 12 éves napciklus figyelembe vétele alapján tartanak. Ezekben az időkben hívők és látogatók milliói fürdenek meg a hinduk legszentebb folyóiban, hogy elérjék a felszabadulást. Egy másik látványosság a varázslatos „Árati” „Har Ki Pauri”-ban, mely eseménykor a Gangesz felszínen úszó olajlámpások százainak látványa rabul ejtik a szemlélőt. Ez a város évszázadok óta megkülönböztetett helyet foglal el az indiai társadalomban. Úgy tartják, hogy a felszabadulás elérhető az Úr Visnuhoz (Hari) vagy az Úr Sivához (Hara) való fohászkodás által, ezért ez a szent hely Haridvár és Hardvár néven is ismert.

A 2010-es három nagy fürdőzés közül az első Sivarátrikor volt. Előzetesen a JMÉ csapata Szvámídzsível együtt a tábor mellett folyó Gangeszben bensőséges módon ünnepelt. Mindenki kapott lehetőséget a Guru lótuszlábát megmosni, és mindenkinek jutott pár csepp a Gangesz vizéből áldásként szétfröcskölve. A magyar résztvevő bhakták szép számmal utaztak ki a haridvári ünnepségre, és vettek részt a jeles eseményen. A Paramhansz Szvámí Mahesvaránandadzsí közelében eltöltött idő mindig különleges élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítja a tanítványokat. A Sivarátri az Úr Siva ünnepe, aminek hátterében a kegyelmes Úr áldása bomlik ki. Ezen az ünnepen Mahesvara a bhakták kívánságait teljesíti, ha azok őszinték. Ezzel találkozhattak a kiutazó magyarok is a nemzetközi csoportban, ahol a Gangeszben moshatták meg a bhakták Mahesvaránandadzsí lábát.

 

A felemelő pillanatok után egy hosszú felvonulás  következett Haridvár főutcáján, melyen az akharák mahamandalaesvárjai híveikkel együtt vettek részt.

 


A felvonulás végén újra a Gangeszben mártóztak meg a bátrak, és akik odafértek a lehetőséghez.

További képek a JMÉ nemzetközi honlapján.


6 komment