HTML

Kumbha Mela

A 2010-es Kumbha Mela alkalmából indult élmény- és információ megosztó blog.

Friss topikok

Linkblog

Kumbha Melá 2010 - Haridvár

2010.02.24. 15:49 MOJU

 Kumbha Melá

A Kumbha Melá hatalmas tömegeket megmozgató zarándoklat. 12 évente négyszer ünneplik, négy helyszín között váltakozva: Prajág (Allahabad), mely a Gangesz, a Jamuna és a mitikus Saraswati folyó találkozásánál helyezkedik el, Haridvár a Gangesz folyó partján, Uddzsain a Ksipra folyó partján és Nasik a Godavari folyó partján.

 

Az Ardha Kumbha Melát hatévente ünneplik Haridvárban és Prajágban, míg a Purna (teljes) Kumbhának mindig Prajág ad otthont minden 12 évben.

45 napon át, több mint 70 millió zarándok vett részt a 2007 januárjában kezdődött prajági Ardha Kumbha Melán. Január 15-én, a Makar Szankranti fesztivál legkiemelkedőbb napján, több mint 5 millió résztvevővel számoltak. A Maha Kumbha Melának (’Nagy’ Kumbha Melá), melyet 12 ’Purna Kumbha Melát’ követve, 144 évenként tartanak,  szintén Allahabad szolgál helyszínül.

  

Haridvárról bővebben

Haridvár a Hindu mitológia alapján a hét legszentebb hely egyike. Úgy tartják, hogy az Istenek lábuk nyomát hagyták Haridvár földjén. Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, Haridvár kapuként szolgál a mások három Uttrakhand zarándokhelyhez, melyek névszerint Risikes, Badrináth és Kedarnáth. Másnéven Májapuri, Gangavar és Moksadvár. Az ősi iratokban és eposzokban Haridvár mindig is fő zarándokhelyként szolgált a hinduk számára.

Mivel a szent város a Himalája Sivalik hegyláncának lábánál helyezkedik el, a legenda úgy tartja, hogy amikor az Úr Siva elküldte a Gangeszt, hogy csillapítsa az emberek szomjúságát, Ő (Gangesz) kiszabadította magát az Úr Siva felkötött hajfürtjei közül, és alászállt Haridvár földjére.  Innen a Gangesz keleti és déli irányt vesz Allahabadon, Varanaszin, Patnán és Kalkuttán keresztül a Ganga Szagar felé, ahol a tengerbe torkollik.

Haridvárnál a Gangesz több ágra oszlik és több szigetet alkotva folyja keresztül a várost. A Gangesz-parti sétány megnyugtató az indiai kavalkádban, a Gangesz tiszta vize és a túlpart látványa felemelő, még akkor is, ha valaki sosem hallott a Kumbha Meláról. Több kolostor és ún. asram-utca is van a városban, nem hiába zarándokhely Haridvár. A helybéliek vendégszeretőbbek mint az indiai átlag, de azért az értékeinkre nem árt figyelni…

A fürdés helye egy speciálisan erre kiképzett, sebes sodrású résznél van. Ide vonulnak le az akharák képviselői és hívei. Itt volt a Sivarátrikor Gurudév Szvámídzsí is. Ő mint a Maha Nirváni Akhara Mahamandalesvárja, külön figyelmet kapott a sok külföldről érkezett követő okán is. Szvámídzsí 1998-ban kapta a mahamandalesvári címet, mely fontos felelősség nem csak Indiában, hanem számára a világon is. 

 
Kumbha Melá 2010

Haridvár a Kumbha és Ardha Kumbha ünnepek révén ismert, melyeket a 12 éves napciklus figyelembe vétele alapján tartanak. Ezekben az időkben hívők és látogatók milliói fürdenek meg a hinduk legszentebb folyóiban, hogy elérjék a felszabadulást. Egy másik látványosság a varázslatos „Árati” „Har Ki Pauri”-ban, mely eseménykor a Gangesz felszínen úszó olajlámpások százainak látványa rabul ejtik a szemlélőt. Ez a város évszázadok óta megkülönböztetett helyet foglal el az indiai társadalomban. Úgy tartják, hogy a felszabadulás elérhető az Úr Visnuhoz (Hari) vagy az Úr Sivához (Hara) való fohászkodás által, ezért ez a szent hely Haridvár és Hardvár néven is ismert.

A 2010-es három nagy fürdőzés közül az első Sivarátrikor volt. Előzetesen a JMÉ csapata Szvámídzsível együtt a tábor mellett folyó Gangeszben bensőséges módon ünnepelt. Mindenki kapott lehetőséget a Guru lótuszlábát megmosni, és mindenkinek jutott pár csepp a Gangesz vizéből áldásként szétfröcskölve. A magyar résztvevő bhakták szép számmal utaztak ki a haridvári ünnepségre, és vettek részt a jeles eseményen. A Paramhansz Szvámí Mahesvaránandadzsí közelében eltöltött idő mindig különleges élményekkel és tapasztalatokkal gazdagítja a tanítványokat. A Sivarátri az Úr Siva ünnepe, aminek hátterében a kegyelmes Úr áldása bomlik ki. Ezen az ünnepen Mahesvara a bhakták kívánságait teljesíti, ha azok őszinték. Ezzel találkozhattak a kiutazó magyarok is a nemzetközi csoportban, ahol a Gangeszben moshatták meg a bhakták Mahesvaránandadzsí lábát.

 

A felemelő pillanatok után egy hosszú felvonulás  következett Haridvár főutcáján, melyen az akharák mahamandalaesvárjai híveikkel együtt vettek részt.

 


A felvonulás végén újra a Gangeszben mártóztak meg a bátrak, és akik odafértek a lehetőséghez.

További képek a JMÉ nemzetközi honlapján.


6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kumbhamela.blog.hu/api/trackback/id/tr911786950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsuzsanna7 2010.02.24. 20:40:08

Köszönjük, hogy készítettétek a blogot! Így könnyebben tudunk tájékozódni az eseményekről Tőletek, akik már megtettétek a nagy utazást. Jó látni a képeket! Néhány nap múlva mi is készülünk Haridwarba... A kérdésem a szállásra vonatkozna: vannak-e a sátorban ágyak, milyen az éjszakai hőmérséklet, és szükséges-e takarót és/vagy hálózsákot vinni. A másik kérdés pedig, hogy az utazás különféle körülményeit figyelembe véve,gurulós böröndbe, vagy hátizsákba praktikusabb-e csomagolni?
Üdv, Zsuzsanna7

MOJU · http://www.joga-unio.hu 2010.02.24. 20:57:44

A hálóhelyek több részre osztott sátrak voltak, külön női és férfi részleggel. Egy-egy részlegben 6-16 ágy volt, de merem mondani, hogy aránylag kényelmes körülmények között voltunk. A februári csoport az éjszakákat hűvösebbnek érezhette, bár így is volt elég takaró - hálózsákra, külön takarókra tényleg nem lesz szükség. Éreztük a felmelegedést is: az utolsó reggelen kifejezetten kellemes volt a hajnali hőmérséklet. A zavaró körülmény inkább a környéket hajnali 4-től 9-ig uraló hangosítás volt. Ennek füldugóval is, hozzászokással is könnyen elejét lehet venni.
A mosdás és fürdés egy nagy melegvizes üstből szerezhető vízzel történt, amihez egy megjegyzés kívánkozik: aki vizet mer, pótolja is.
Az utazáshoz a legjobban talán a gurulós bőröndök váltak be - leginkább a reptéren és az asramnál. A táborba bevitt a busz, ott helyben biztos lesz majd segéderő, ha valaki nem boldogul a csomagjával. Mellesleg a táborban a nagy bőröndöknek valóban büntetés volt a vége. A kézipoggyászoknak is az előzetesen megírt 40x60 cm-es méretet kellett tartaniuk.
Az étkezés egy nagy, fedett sátorban történt, levéltálcákon. Az egészségügyi kockázatok csökkentésére ajánlott a saját pohár és kanál.

zsuzsanna7 2010.03.02. 17:09:14

Jó lenne hallani pár szót a fürdésről is. Jó volna tudni pl, hogy milyen napszakban került sor a fürdésre? Milyen távol van a fürdőhely a tábortól? És hogy van-e lehetőség utána száraz ruhába átöltözni?

MOJU · http://www.joga-unio.hu 2010.03.02. 17:44:03

A fürdés nappal volt. A legutóbbi KM-val ellentétben nem hajnali felvonulás és fürdőzés volt az osztályrészünk, mivel a Maha Nirváni Akhara most nem elsőként jutott a Gangeszhez. Két fürdés is volt, amint az a képeken is látszik: az egyik a táborunk előtti Gangesz ágban, a másik a felvonulás végén a ceremoniális fürdőhelynél. Utóbbinál nagy volt a tumultus, a tábor előtt viszont a bhakták mind odajutottak Gurudevájukhoz.
A tábor előtt folyó Gangesz nagyon közel van, homokos parttal, néhol kavicsokkal, kövekkel. A fürdés utáni átöltözést a lányoknál speciális poncsó segíti, ami alatt kényelmesen átvehető a száraz ruházat. A poncsó a táborban kapható.

Pavitra 2010.03.07. 11:16:17

Hari Om
Nagyon hálás vagyok a klassz blogért:) Rengeteg hasznos infó, kedvfokozó és szorongáscsökkentő található itt az utazás előtt.
Meg tudjátok adni a kempingünk pontos címét, hogy a kint lévő fiam a nagy kavalkádban meg tudjon találni? S ha itthon regisztrálom őt vendégként, akkor be is tud majd jönni hozzánk ugye?
Köszönettel, Pavitra

MOJU · http://www.joga-unio.hu 2010.03.08. 14:16:38

Kedves Pavitra!A pontos címet, mivel nincsenek utcák azon a tájékon, nem tudok mondani. De van egy szatellit kép, ami elég jól mutatja a helyet - fent van a blogon is és a nemzetközi honlapon is.
De nagyobb léptékben a következő a hely neve: Gauri Shankar (ejtsd: góri sankar). Ha idáig eljut valaki, akkor már megtalálja a Mahesvaránanda Camp-et.
Üdv
T
süti beállítások módosítása